tisdag 1 januari 2013

2013

Ja kära vänner då blev det 2013 också, ingen undergång så långt ögat kan nå,det hade vi inte haft tid med ;-)
Året som passerat har var otroligt innehållsrikt. Folk som kom och gick...Jag har nu som en riktig lyx lirare kunnat skrapa grädden av mjölken och fått behålla just dom...mina "gräddmänniskor". Jag vet ...finns inget sådant ord men det är ju så modernt att göra "hittepå" ord, så det blir mitt bidrag :-).
Vi kan konstatera är att trägen vinner..på alla sätt. 2013 kommer att stå för utveckling. Både personligt och i arbetet. Mycket av detta banade vi väg för redan under andra halvan av förra året och vi ser verkligen fram emot nya projekt..både sådant vi kan och sån´t vi måste lära oss. Vi har inlett ett samarbete med Jollen i Viken...smyg startade redan i december och kommer utveckla detta sakta men säkert.
Två andra stora projekt drar i gång till våren, lite läskigt men väldigt stimulerande.



Utbildningen för Grethe Kehler fortsätter. Jag har lärt mej så vansinnigt mycket och är så enormt glad och tacksam för Grethes engagemang. Mycket spännande dyker upp här också.


Till våren planerar jag ett ganska stort evenemang här på gården... tillsammans med lite olika kreativa kvinnor..så håll utkik :-)))
När vi tittar tillbaka på odlingen kan vi bara konstatera att det gick :-) Förråden är fulla med frukt,bär och grönsaker. Fåren och kaninerna får nässlor som tillskott , plockat i somras, absolut värt mödan...dom älskar det!!Kaninerna är betäckta och Karin ( belgisk jätte/blå wiener) är hos sin kavaljer Batman och kommer förhoppningsvis hem dräktig.
Den 28 januari är det kursdax igen, nu är det lamnings kurs och vi ska lära oss bl.a hur man kan rätta till om lammet ligger fel.Fåren verkar vara dräktiga, i alla fall enligt kritan baggen haft som markör..inga överaskningar mer här inte :-)
Den 7 januari ska vi ringa och tala om hur många genbanks anslutna Linderödsgrisar vi vill ha. Det blir 4 gyltor och en galt...också lite läskigt men spännande. Alla djuren håller sig enormt fina sedan vi bytt ut färdigfodret till säd och majs vi köpt av bönderna här utanför. Nessie som nu också bara får färsk mat nu har fått en päls som heter duga.
Fårskaran utökas succesivt, ny bagge förra året och till sommaren köper vi in minst två nya tackor,Vi slaktar nu helt själv. I december köptes en Linderödsgris (som gått ute) ...vi både slaktade,styckade och saltade samt kokte julskinkan själv,enormt härlig kännsla. 



I dags läget har vi 34 höns av rasen Faverolle och utav dom 14 slakttuppar.
Snart kommer vi att kunna sälja både ägg och kött,vi har nämligen införskaffat oss en stor äggkläckare så nu kommer vi kunna tillgodose både vårat behov och till alla dom som vill köpa utav oss.
 I samarbete med Lena Möller  kommer vi också att ha vaktelkött och deras ägg. Det kött som vi kommer att sälja : får,gris,kanin,vaktel eller tupp/höns kommer vi själva att köra till ett litet personligt slakteri och vänta tills det är klart,(allt för att minimera stressen för djuret) där allt får sedvanlig kontroll.......
Jag lägger ut på fb och bloggen när det finns.

Jag avslutar detta nya års inlägg med att önska alla ett friskt och framgångsrikt 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar