måndag 16 september 2013

Välkomen höst.

Jag har alltid gillat hösten,faktiskt även som liten. Färgerna ,ljuset och den något svalare temperaturen. Härom helgen stod Skaparglädje på Helsingborgs Kaninförenings utställning som gick av stapeln på Sundspärlan i Helsingborg. Kransar och betong fanns till försäljning och till min stora glädje gick dom höstkransar som var pyntade med lite kaninskinn först. Det var skinn som inte dög att göra något med och därför fick det bli lite detaljer på kransarna. Mycket lyckat!
Nu blir det kranstillverkning till lite olika beställningar och till Jollen .Vädret gör också att vi kommer att sätta fart med  garvningen. Pulkaskinn kommer det att bli likaså sulor och mössor.

Hur väl man än tar hand om sina djur blir dom iallafall sjuka ibland. I torsdags blev Ebbegrisen våldsamt dålig med 41 graders feber.




Veterinär tillkallades och fick konstaterat rödsjuka. Febernedsättande och antibiotika blev det för lilla grisen, som under långa tider låg med huvudet i mattes knä. Vatten fick han via en spruta som jag fick försöka få i honom under dagen. Lilla Labolina var jätte orolig och gick ofta in för att puffa på sin kamrat. Så rörande att se hur hon vakade över sin kavaljer. Vid ett tillfälle när jag tog tempen på honom skrek han till och Labolina kom instörtande för att se att jag inte gjorde något som skadade honom....hade det varit så skulle jag nog legat illa till....
Att ge antibiotika till en gris var inte lika enkelt som på en höna eller en häst, och definitivt inte lika tyst. Jädrans vad dom skriker!!!! Det ringde i öronen hur länge som helst och eftersom vi fick låsa in oss i tillsammans i deras stuga blev ljudet snudd på vad öronen klarar av...Nu mår gullegrisen fint igen och har bara en dos antibiotika kvar, det tackar öronen för.

I år ska vi anlägga en stuka en sorts tillfällig jordkällare så vi kan förvara alla rotfrukter. Spännande att se om det håller grönsakerna fräscha:-) Vitlök, scharlotten,gul och röd lök är upptaget, mycket blev det så vintern är nog räddad. Håller tummarna för dom något sena kronärtskockorna nu. Till helgen kollar vi hur jordärtskockorna mår och en soppa på dom tillsammans med vaktelägg och persilja skulle sitta fint i höstrusket. 

Önskar alla en go höstdag!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar