måndag 26 augusti 2013

Att ta vara på vad gården ger.

I helgen har vi garvat skinn. Vi håller INTE på med pälsuppfödning men eftersom vi är en självförsörjande gård så vore det ganska underligt om vi inte kunde ta till vara på allt som djuren ger. Vi slaktar lite kanin då och då så en biprodukt blir ju då pälsen.Att stå och slänga skinnen har aldrig känts som ett alternativ,så frysen har fyllts med skinn vartefter vi har slaktat. Nu kan vi alltså ta hand om dom också. Barbro Nordström var här hela helgen och visade oss moment för moment.Självklart har vi inte garvat med några gifter miljön är minst lika viktig för oss. Nu ska vi lära oss hur man syr i skinn så att vi kan få mössor vantar och goa sulor i vinterstövlarna.
Här tas hinnorna bort

Torkning

Sträckning



I helgen slaktade vi en gris. Inte någon av våra ( det är ju våra avelsdjur) utan en av grannens grisar som också lever som våra gör. Denna har dessutom lite vildsvin i sig vilket gör att det blir ännu lite godare smak på....fast inget slår Linderödare :-) Till hjälp, för det fick vi ha till denna dryga 100 kg gris,kom en annan granne till undsättning. Stor gris kräver bättre doningar än vad vi har... han är jägare och kunde ta med rätt "utrusning" till detta. Samma granne har varit till ovärderlig hjälp i vårat växthusbygge! Nu går jag och sneglar på dom enorma revbenen som ligger och väntar på tillagning..och vänta får vi allt göra tills trikinprovsvaren har kommit tillbaka. 

Önskar alla en go vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar